Witam,
zapraszam na kolejną świąteczną dekorację.
Będziecie potrzebować:
na ciasto
- sól,
- mąka,
- gliceryna w płynie.
oraz:
na dekorację
- koraliki,
- biała włoczka,
- wybrane kolory farb,
- paleta, pędzle.
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję 200 gram mąki.
2. Dodaję do tego 200 gram soli.
3. Dolewam 25 gram gliceryny.
4. oraz 100 gram zimnej wody.
5. Zagniatam, najpierw w misce.
6. Następnie na blacie.Dzielę ciasto na cztery części.
7. Każdą część zwijam w dość gruby rulon (około 2 cm średnicy).
8. Rulon zwijam u góry tak, by powstało jajko.
9. Zostawiam na blasze na papierze do pieczenia przez całą noc.
10. Wstawiam jajka do piekarnika nagrzanego do 75 stopni C. Po 15 minutach podnoszę temperaturę do 100 stopni C, po kolejnych 15 minutach do 125 stopni C i tak dalej, co 15 minut podwyższam temperaturę o 25 stopni C, aż do 175 stopni. Upieczone zostawiam wewnątrz zamkniętego piekarnika do wystygnięcia.
11. Zimne już jajka maluję na wybrane kolory.
12. Mocuję od góry pętelkę do zawieszenia.
13. Na kawałek włóczki nawlekam 9 koralików.
14. Zawiązuję ten kawałek włóczki o moją wcześniejszą pętelkę.
15. i owijam tak, by koraliki były tylko z przodu jajka. Na dole włóczkę zawiązuję o siebie samą, lub przyklejam od spodu.
Wieszam na ścianie koralikami do przodu.
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz